<body background="http://i118.photobucket.com/albums/o98/wishix/blackforestbg.jpg"><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6186614624105055797\x26blogName\x3dMy+Dear+Blog\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://miss-shorty.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://miss-shorty.blogspot.com/\x26vt\x3d-8110977570146682448', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


Sunday, May 9, 2010

Nak pekik!! Tapi kat mane??? Nak nangis!! Tapi taknak...~ hee


p/s:Orang pandai cakap sabar~ tapi dorg tak faham.. NO ONE!!

Listen @ 11:28 AM

Wednesday, May 5, 2010

Ya Allah! Sesungguhnya aku tak tau ape yang aku rasa sekarang.Apa perasaan aku sekarang.Ape yang aku harus buat skarang.

Sabar?Mungkin kerana dah terlalu sabar membuatkan aku jadi macam ni.Diam? Mungkin kerana dah terlalu diam yang menyebabkan aku jadi mcm ni.

Apa yang aku boleh katakan sekarang,aku hanya perlukan masa untuk diri sendiri.Rabbuna Yusahhil,insyAllah =)

Listen @ 11:02 AM

Saturday, February 7, 2009

On the 18.01.2009..

Hm,pada tarikh 18.01.2009 ni ana and teman2 usul tahun 2 yang lain ada paper Fiqh.Pelajaran Fiqh ni ana ade lemah sikit.Bukan ape..Ana minat sangat2 dengan ilmu fiqh ni cuma kalau untuk duduki peperiksaan tu macam ada lemah sikit..Hehe!Tak tahulah kenapa.Memang sejak dari sekolah dah macam ni.Hehe!

Buat pertama kali dalam kehidupan ana,ana tak pernah belajar or hafal fiqh kat dalam notes AJE! Ni da kes kerja gila..!Thanks to Kak Atiqah for helping me. :-) Memang la ana takut sangat2 buat macam ni but at least ana hafal kat notes and habiskan hafalan kat notes dari tak hafal pape kan..? Sungguh pun begitu,tetap ana tak sempat jugak nak habiskan hafalan.Tak tahula kenapa..haiz! Memang challenging habis! hehe..

Pendek kan cerita,sebelum abla2 pass around question papers and answer sheets,ana memang doa banyak2.Hanya Allah je yang lebih Mengetahui and Memahami.Alhamdulillah! Segalanya berjalan dengan lancar.

Bila ana lihat soalan yang pertama,ana syukur sangat2.Pasal benda tu ana ingat segala point yang dihafal and apa yang dibincang dengan teman sebelum duduki peperiksaan.Hehe! Tapi,bila ana lihat soalan seterusnya, jeng jeng jeng! Memang tercengang..haha! Tapi perjuangan tetap diteruskan.. hehe! Dalam banyak2 pelajaran,Fiqh adalah salah satu pelajaran yang paling cepat ana keluar.Haha! Dah takle tahan ar nak duduk lama2 kat situ.Yelah,hafal dalam notes ajer.Buku tak sentuh langsung.Hm,pengajaran kat sini,jangan terlalu depend on notes je k?Buku tu tengok2 jugak.. :-)

p/s:Ana terlupa pulak yang hari ni birthday ana.Hehe! Syukran ye bagi sesape yang ingat.. *terharu*

22.01.2009..

Lepas pelajaran Fiqh,kitorg exam Falsafah pulak.Ada 3 hari untuk belajar.Boleh tahan banyak la jugak muqorror nye.Tapi dengan masa 3 hari ni,InsyaAllah..rabbuna yusahhil..!

Hm,kononnya,berkobar2 lah kan dapat 3 hari untuk belajar falsafah.Tapi,memandangkan iman tak begitu kuat,haha! Ana habiskan satu hari suntuk tengok VCD eh! Haiz...Main2 lagi.Tapi, takpe je la.. penat semacam.hehe!So,kena rehatkan diri jugak. ;-)

Pendekkan cerita,paper Falsafah memang mencabar ar! N ana takut sangat2 dengan paper Falsafah. Doakan ana.. :-)

25.01.2009..

Now,kitorg nak amek pelajaran Ulum Qur'an.Takut la jugak.Dukturah jarang masuk,Muqorror satu buku.Dukturah pulak Dukturah baru. Takutnyee...! Tapi, yang lagi menakutkan.. benda yang ana belajar and hafal tapi teman ana tak pegang dan sebaliknya.Memandangkan kitorg serumah and sebilik kan..Jadi,kat situlah ade hikmahnya.. :-D Kitorg share apa yang kitorg belajar..

Alhamdulillah! Segala urusan berjalan dengan lancar.. doakan kitorg semua okay? :-)

29.01.2009..

Yay!Yay! Nari last paper. (Pelajaran Syubhat hawla Al-Hadith) Tu lah yang selalu disebut2 oleh ana and teman2.Hehe! Penat sey.. Tapi,memang soalan yang diberi dukturah tu memang MasyaAllah sangat2 and penat sangat2.. :-D haha! Seperti biasa..Segala urusan mestilah disudahi dengan Alhamdulillah tak kira apa sekali pun.Yang penting Usaha+Tawakkal=Redha dengan apa jua kerana Allah lebih mengetahui segala apa yang terbaik buat diri kita.. :)

p/s:Today's kak Atiqah birthday! :-D

Labels:


Listen @ 2:02 AM

Thursday, January 15, 2009

11.01.2009..

Pejam celik..pejam celik.. Tiba imtihan fasl awal! Wah! So fast meh... Hehe! Hmm... 6 subjects for this fasl..Mantiq,Khotobah,Fiqh,Falsafah,Ulumul Quran and Syubhat hawla Al-Hadith.
p/s:Pray for me ibu n ayah.. :( I'll try my best..Biiznillah!

First day exam...

As usual,kalau dah hari pertama tu perasaan nervous tu mesti ada.Mana nak kena keluar siang pasal nak carik tempat exam kitorang.Tapi Alhamdulillah,segala urusan dipermudahkan.. Thank you Allah! :D

Seperti biasa,ana buat kerja gila..haha!Tapi dalam masa yang sama ana bersyukur jugak.Ana dapat cover Mantiq dan dapat hafal apa yang patut di hafal TAPI tajuk yang akhir tu... Jangan tak tahu.... Pukul 6.30 pagi baru ana nak start BACA tajuk tu.Haiz!Bila lah nak berubah.. Tapi tu lah kan.. Alhamdulillah dah dpt revise tajuk2 yang lain sebelum tu.Cuma...harap2 dan masih terus berdoa agar apa yang dibaca,dihafal dan difahamkan tu 'stick' kat otak.Bukan apa,takut bila gabrah n nervous..segala benda tu semua hilang.. NA'UZUBILLAH!

''Mana ada pelajaran yang tak susah.Kalau asyik nak senang je.. buat apa lagi nak belajar..'' Kata2 begini je lah yang sering ana pesan kat diri ana.Kadang2 semangat tu jatuhla juga..Tapi kita sendiri yang nak kena carik semangat kita tu dan sendiri yang kena bangunkan semangat tu. :D

Pendekkan cerita..
Hari pertama exam tu,ana memang takut sangat.Tak tahulah kenapa macam gitu sekali.Tapi,takpe..First day exam kan.. Ma'qul la jugak.Hehe!So,bila ana jejakkan kaki ana kat kelas yang ana kena duduki peperiksaan tu..Memang makin melampau2 pulak ketakutannya..hehe!That time was around 9.15 and exams begin at 9.30..

Seperti biasa,ana pun cari tempat duduk and nak start flip2 buku.. Nak last check la konon.Tiba2 Abla da announce suruh letak buku and bag kat luar.Macam biasa,Abla pagi2 dah terpekik2.. bingit la jugak kan.Mati2 nak suruh letak segala haga (barang2) kat luar. So,letak je la.. Ingatkan dorg suruh letak kat tepi pasal nak start cepat.. tapi kitorg dudu melangok kat situ selama 15 minutes!! Allahu a'lam..Allah lagi maha mengetahui kan...

Lepas 15 minutes,Abla2 ni semua pun startla pass aroung the answer sheets and question papers.Seperti biasa,paper Mantiq tu selama 3 jam.Maknanya,mula pada pukul 9.30 dan finish at 12.30..

Pada pukul 12.00 Abla dah buat perangai lagi..dah pekik2 suruh orang hantar paper tu.. kononnya time dah nak habisla kan.. Macam biasa jugak.. kitorg2 ni pun buat bodoh and terus tulis jawapan yang perlu dijawab..Tapi masyaAllah.. ramai pulak yang dah habis and hantar kertas dorg.Dah tgl berapa org je kat situ termasukla diri ana sendiri..

Pada pukul 12.10..Satu Abla ni pun datang kat tempat ana,''aiwa ya anisa,intahal wakti.." (ok!Time da habis)Tapi ana masih buat bodoh la kan.. yelah masih ada lagi 20 minutes.. Siapa yang nak layan abla tu.Lantakla dia berbual sorg2..hehe! Sekali pada pukul 12.15,dia tarik paper ana eh!Memang geram ar..Ana cakapla,ana belum habis lagi.Tau tak dia cakap apa..... dia cakap kenapa kau habis lambat padahal kawan2 kau yang lain semua hantar cepat.Lepas tu dia jalan eh! :'( So,cerita dia yang nak disampaikan is actually,paper ana kena tarik sebelum time yang sepatutnye.. Doakan ana k!

15.01.2009..

Palajaran Khotobah ni merupakan pelajaran baru yang mana sebelum ni ana tak pernah belajar langsung..MasyaAllah...! Pelajaran dia interesting. :) Tapi macam biasa,ana buat kerja gila..Tak sempat habiskan hafal points2 yang penting lagi MUHIM! Tapi,alhamdulillah.. Ana sempat habiskan bacaan sebelum duduki peperiksaan.

Boleh tahan jugak la paper khotobah ni.Apa yang duktur kata tak masuk,Tapi dalam periksa keluar. Mungkin ni adalah perkara yang biasa terjadi kat Al-Azhar tapi this is my first time hadapi benda macam ni.So,tulis je la.. walaupun tahu benda tu salah pada hakikatnya..haha! Pendek kata,paper Khotobah ni tak macam past year papers yang lepas2..Paper tahun ni memang lain sangat2! Ana dah la tak habis sangat belajar..kena macam gini lagi.. Tapi takpe je.. :') Allah lagi tahu apa yang terbaik untuk kita. Apa2 pun..ana rasa bersyukur sangat2 sebab at least ana dapat habiskan bacaan sebelum pergi exam..So,pengajaran kat sini.. expect the unexpected.Kita tahu benda ni tapi kadang2 kita tak prepare kan diri kita .. :D AND jangan percaya sangat kat past year papers k..? hehehe... Tapi still kena rujuk la juga.. ;)

Ni lah antara nya.. Baru 2 subjects yang dah lepas.Baki lagi 4.Doakan ana..! Doakan ana kuat n tak putus asa.. (actually ana tengah 'down' la jugak..dah 2 paper berturut2 jadi macam ni). Doakan ana..Doakan segala urusan berjalan dengan lancar and dipermudahkan,insyaAllah! Amin ya rabb! Jazakumullah kheir jaza'!

Listen @ 9:14 AM

Friday, December 12, 2008



12.12.2008

We (Azharians) have another 21 more days left! Ya Allah....~ Cepatnya! Betul ke ni?? Hmm.. as usual,buku belum khatam.Baru berapa buku je yang ana pegang. Hehe!

p/s:Zeelah!!Perangai jangan macam dulu ehk! :-S Doakan k?Ana try usaha sedaya upaya.. :-)

Hmm.. Banyak sangat2 benda yang terjadi semenjak dua menjak ni.Ada yang menyedihkan..Ada yang menyeramkan..Ada yang menghiburkan..Ada yang menggeramkan dan amat2 memebingitkan..Ada yang amat2la memalukan..Tapi,tu semua ujian kan? So,kita nak kena SABAR. :-)


-Cerita yang menyedihkan-

Pada satu hari ni,ana tak tahu kenapa ana sedih sangat2.Sampai ternangis.Hehe! Hmm..Dalam wayang lagi.That time dengan my ahli beit (housemates) tengok cerita "WILDCHILD" kat Genina Mall berdekatan dengan rumah ana.Cerita tu best sangat2. It's all about Friendship,Trust and Love..

Ada satu part dalam cerita tu yang mane ada this scene yang betul2 buat ana terkilan sehingga menitiskan airmata kat tempat tu jugak.Padahal all my ahli beit tengah ketawa2 tengok cerita tu.Nasib baikla kat dalam wayang tu gelap. Haha! Bila ana tengok cerita tu,ana teringat kawan2 ana yang kat Singapore.How are they doing?Hope they're all fine. Amin ya Rabb! Teringat all the memories we share together. Bila ana balik Singapore kelmarin,everything mcm dah berubah. Hmm..Tak tahula kn.. sape yg berubah atau sebenarnya takde perubahan langsung.Tapi yang ana boleh rumuskan kat sini ana sedih sangat2 sebab things turned out to lain bende yang di luar jangkaan ana. Ana terkilan sangat2.

p/s:I do really miss each 1 of you very much..ok? :' -)

Antara lain yang meyedihkan heater and fridge kat rumah rosak. Dua benda yang amat penting ye! Sedihla kan... Plus,dapur dah gelap-gelita..lampu dah blow.Hopefully ust Saudi can repair it.Dah taknak keluarkan duit lagi.. :-)

Sembarang ar ada tuition Mantiq tak bilang! This time,ana betul2 amek hati dengan korg! Tak kira siapa.Yelah,nak pandai sorang kn..! Whateverla...


-Cerita yang Menyeramkan-

Nak tahu apa yang seram? Ha... Nak dekat exams!!Lagi 21 hari.Yang paling seram,this semester ana ada 6 subjects tapi.. *jeng jeng jeng* ana baru pegang 2 buku je!! Tu pn tak khatam2 lagi.Mabruk Zeelah ~! :'-( Pray very2 hard for me k? Im trying me very2 best right now.. BETUL!!!!

p/s:Doakan for kawan2 ana yang lain jugak.Maksud ana for all the Azharians. We all can do it!! Fighting~!


-Cerita yang menghiburkan-

Ana dah beli jacket! Yay! Yay! Tapi bukan Adidas. Tapi Puma. :D Ana dah beli baju sejuk jugak.Sepasang dengan kawan ana..Hehe!

Kalau yang dalam cerita yang menghiburkan ni,dia terlalu banyak.Banyak sangat yang meng'happy'kan dan yang menyenangkan. Alhamdulillah! Most of the time dengan my ahli beit :D Farna and Fatyah..

On the 28.11.2008..

Kitorang ahli beit (Helwa firdausy) pergi Markaz Singapura nak vote for Exco and President.Actually kn,that day Kma's birthday.Kma didn't know anything pun pasal kitorg nye plan for her. Haha! Sebenarnya,plan kitorg kan..lepas gi Markaz nak ajak dia gi City Stars nk celebrate birthday dia at Casper restaurant..

Lepas tu,happily ever after... hehehehehe

-Cerita yang Memalukan-

Okla..yang bab ni,ana make it short and simple je k..

  1. Satu hari ni,lepas tengok wayang kitorg nak gi toilet.Ana dengan konfidennye.. ehem! Nak masuk toilet lelaki! Ada this 1 guy cakap,"where are you going?This is ladies.." sambil menunjukkn yang toilet perempuan kat sebelah sini.. haiz! Macam biasa ar,yang lain semua ketawakan..
  2. Ada this 1 time,ana dengan kawan ana Kma nak amek gambar.Yang tukang petikkan gambar pula Kak Tiqah.Pendekkan cerita,kak Tiqah dia cume focus kat kma,not me! Padahal ana dah konfiden posing eh.. sedih jugak! Sembarang ar kak Tiqah!
  3. Nak buat amal jariah la konon.Buat bagedil extra nak kasi jiran sebelah (Rumah Bustan).Niat baik tu..!Sekali tersalah kasi eh.. Kitorg terkasi yang the one ade kat atas meja. Kira benda tu tak masuk fridge semalaman.Yelah.. Takut dah basi ke.. dah tumbuh cendawan ke.. Dengan panik,kitorg try call but can't get through.At last,kitorg sms and explain everything.Tp,no reply!Paisey la sey... Perempuan kasi makanan basi kat lelaki..hehe!InsyaAllah tak basi la ye..

-Cerita yang Membingitkan-

  1. Ok,I know that yang kau dah taknak campur orang.Tapi,favour ar.. tak bermakna yang kau tak campur orang kau boleh sakitkan or kecilkan hati orang lain.Haiz! Pape pun, biar orang buat kat kita jangan kita buat orang.
  2. Since u're senior.It doesn't mean that u can do whatever you want! Okla..fine! Kalau marah ke..boring ke.. sakit ke.. Muka takyah macam tu ar.I know kitorg ni semua lain tak macam dorg.But favour ar...Manusia ni rambut sama hitam tapi hakikatnye,kitorg ni lain2..ok?
  3. Siapa yang taknak jadi baik?Siapa yang taknak jadi MasyaAllah?Tapi ni semua perlukan masa.Jangan senang2 nak me'MasyaAllah'kan orang dan jangan senang2 nak menjatuhkan orang yang pernah korg tabalkan sebagai MasyaAllah.Jangan suka judge orang dari zahir.Memang kita pandang sesetangah orang tu nakal atau kurang baik tapi tahu tak kita sebenarnya dorg tu semua jauh lebih ahsan and afdhal minna wa minkum?Lagi satu..apa yang boleh buat korg terfikir yang sebenarnya korg ni baaaaaaaiiiiiikk sangat?

OKla,sampai sini je.Actually banyak nak tulis. Cuma tak dapat nak luahkan.

Hafizakumullah!







Labels:


Listen @ 4:25 AM

Friday, October 17, 2008

I'm bored!Got nothing to do..My friend is sleeping right now.Hmm...Baru beberapa hari yang lepas,ada orang bilang ana yang sistem Al-Quran dah tukar.Selalunya setiap setahun mesti hafal 2 juzu' tapi skrg dah dikurangkan dan hanya hafal 1 juzu' untuk satu tahun.MasyaAllah! Tapi,jangan fikir tu perkara senang..walaupun ianya dikurangkan 1 juzu' tapi mereka akan menambah lagi madah/pelajaran baru! Hehehe.. adil la jugak.
p/s:Ibu! Ayah! Doakan akak.. :-)

Alhamdulillah! Kak Hadijah akan pulang pada minggu hadapan,24.10.2008.InsyaAllah segalanya akan berakhir..Rabbuna Yusahhil! Amin ya rabbal 'Alamin~

I MISS my family..
I MISS YOU..

Labels:


Listen @ 7:16 AM

Wednesday, October 15, 2008

Salam 'alaik...

Pada tarikh 09.10.2008 merupakan hari untuk aku bersama teman2 yang lain bersiap sedia untuk menyahut kembali cabaran2 seperti masa2 yang lalu. Hati begitu berat untuk meninggalkan ahli keluarga,sanak saudara,sahabat handai,rumah dan juga tanah air.Begitu berat sehingga membuatkn hatiku berkata "Aku taknak balik Mesir..".Langkah kakiku bak diikat dan dikunci.Terlalu berat untuk ku teruskn langkah. Namun begitu ku kuatkn hati dan semangat kerana pemergian ku ini bersama teman2 seperjuangan yang lain ialah unuk mencari dan mengutip ilmu Allah di bumi kinanah ini... :')


Pada tarikh 10.10.2008,tak ku sangka2 masa berlalu begitu pantas. Aku bersama2 teman yang lain sudah pn sampai Mesir!SubhanAllah!Namun begitu,aku hairan.. Aku masih lagi dalam keadaan sedih.Aku sedar bahawa hatiku masih lagi di Singapura. Hanya jasadku sahaja di sini.Na'uzubillah! Aku yakin bahawa ini adalah hanya pembawakan semata kerana aku terlalu rindukan keluarga dan tanah airku sendiri.Setelah berjumpa dengan para senior dan juga beberapa orang pelajar baru aku tenang kembali. Semangat ku datang kembali. Aku sudah lupa akan perasaan sedih dan rinduku itu. Setelah bersalam2an dan melepaskan rindu antara satu sama lain...Kami bergegas dengan luggage2 kami dan naik tramco untuk pulang ke rumah masing2. p/s:Terima Kasih pada semua yang menolong dan amek kami pada hari tersebut! :) Jazakumullah kheir jaza'! Setibanya kami di baru kami,belum apa2 dah ada masalah...

Masalah pertama:Belum masuk rumah dah ada masalah eh! Pintu rumah tk bole bukak! Alamak!Cuakla sey...! Terus terfikir,kak Dijah ni kasi salah kunci ke?Dah mcm2 la ku fikir.Yang kak 'Izzah pulak sampai dah cakap,"korg tumpang sekejap luggage korg kat rumah Bustan lepas tu balik umah kite jap.."Seram tu... haha! Nasib baik la ada boys! Dorang jugak yang tolong..Syukran ya Allah! Syukran ye korg! Hehe...

Masalah kedua:Bila dah dapat masuk rumah,aku dan kma memang tercengang! terkejut pn ade jgk bila tgk keadaan rumah. Tapi tkle complaint byk2.. tu lah hakikat kehidupan kat Mesir.Lepas makan dengan kak Sayyidah n kak 'Izzah.. terus kemas rumah...! Padahal mata aku ngantok gila...LOL!

Masalah ketiga:Paip kat dalam toilet dah pecah. So air keep on keluar je.Air yg keluar kalau sikit tkpe..ni banyak sgt3!Have to call ust.Saudi! :'(

Masalah keempat:Bila je rumah aku diketuk,aku n kma terus takut eh! Dah mcm bdk thn 1.. bdk thn 1 pn tk mcm gitu gaknye.Pendekkn cerita,yang ketuk pintu rumah tu rupanya mama..bila da bukak pintu dengan konfiden n bila mama pn start berbual.. buat kali kedua aku n kma tercengang! Nk tahu kenapa? Tiba2 mcm tk paham gitu ape yg mama cakap.. haiz! Losso btol la!

Masalah kelima: Sepanjang diriku pernah berada di Mesir ini,aku n kma tak pernah dapat sohibul beit mcm mama rumah aku yang aku sedang menetap ni. Mama ni kecik je..pendek orangnye.. aku tinggi dari dia.. :p haha! Lepas tu dekni SCARY eh!!!! Hari2 ketuk pintu rumah.. Tak tahula apa yg dia nk! Dahla degil!

Masalah keenam: Hari ni dah masuk hari kelima aku berada di Mesir. Tapi rumah masih lagi tak habis2 kemas! Rabbuna Yusahhil! Amin...~

Pada tarikh 15.10.2008,Suliza n Raudha balik sini!!! Yeah~ Soory guys.. ku n kma tak dapat amek.. :( Rumah tak settle lg...

K la.. Tu je yang dapat ku luahkan.. :)

p/s:ORG2 SINGAPORE!!!!! I MISS U ALL!!!! :') Kak Dijah!!! Cepatlah balik.... We need u here!!!

Labels:


Listen @ 2:44 AM